KLEZMERDUO

CD anmeldelser
(CD-erne kan købes ved direkte henvendelse til klezmerduo eller hos gatewaymusic.dk)


A Bisele Freyd (2012)
Gateway Music FBCD 104

 


Rootszone.dk

NORRAN

image


Shabes Tsimmes (2007)
Intermusic INTCD 117

 

Klezmerduo: ”Shabes Tsimmes”
"Samspillet mellem de to er perfektioneret til det ypperste, og duoens kvindelige halvdel har især udviklet sin sangteknik på perfekt jiddish. Desuden er hun jo en formidabel harmonikaspiller som får kompetent med- og modspil af sin teknisk fremragendede og musikalsk meget alsidige mand Henrik Bredholt."
Folkroots DK

Helstøbt og tankevækkende klezmer
"Det må slås fast at denne udgivelse er en kilde til glæde over det gode musikerskab der stilles ud på udgivelsens 14 numre. Imponerende."
Bornholms Tidende

Traditionelle toner

"Hvis man er til den tradtionsrige jødiske festmusik, klezmer og desuden har et ømt punkt overfor Balkans folklore og Romani musik, ja så er der ingen tvivl om, at man skal have fat i Klezmerduo`s nyeste og tredje CD."
Midtjyllands Avis

Klezmerduo – Shabes tsimmes

"Gruppans styrke er kanslan och samspelet, och inte minst Fjords svangiga dragsspel och speciella rost."
Lira, svensk Folkmagasin


Klezmerduo Shabes Tsimmes
"Stemningen her på cd´en er både livsbekræftende, lidenskabelig og eksotisk. Den østlige tonalitet og etniske instrumenter gør Klezmerduo til noget særligt på disse breddegrader."
Musikeren

CD: Klezmerduo: "Shabes Tsimmes"
17.12.07. Af Søren Chr. Kirkegaard
En liflig og lystig blandet ret fra duoen, der i 20 år har dyrket klezmermusikken og været foran den aktuelle klezmerbølge.

"Klezmerbølgen ruller ind over Danmark", skriver Klezmerduo i en pressemeddelelse.
Det er måske så meget sagt, men gruppen Klezmofobia har netop modtaget en Danish World Music Award for bedste album i 2007, og interessen for den jødiske musik er generelt stigende i Danmark. Det skyldes ikke mindst Klezmerduo, som i mere end 20 år har dyrket denne musikform og blandt andet gødet jorden for den stigende interesse gennem en lang række skolekoncerter for mere end 40.000 børn. Desuden er duoen vidt berejst og har spillet ved en lang række arrangementer både herhjemme og i udlandet.
Den slags giver jo en vis rutine, og det er hørbart på duoens kun tredje cd - og den første i seks år. Samspillet mellem de to er perfektioneret til det ypperste, og duoens kvindelige halvdel, Ann-Mai-Britt Fjord, har især udviklet sin sangteknik, selv om det ikke er de nemmeste sange, hun synger - på perfekt jiddisch.
Desuden er hun jo en formidabel harmonikaspiller, som får kompetent med- og modspil af teknisk fremragende og musikalsk meget alsidige mand Henrik Bredholdt, som både synger og spiller sopransaxofon, dulcimer, tuba og jødeharpe. Desuden medvirker en af Balkanmusikkens danske pionerer, Pia Brun Jørgensen, på diverse fløjter på flere numre, ligesom Jens Viggo Fjord (guitar) og Joost Schilling (harpe) medvirker på et enkelt nummer hver.
Titlen "Shabes Tsimmes" er navnet på en liflig blandet ret, som serveres til den jødiske sabat. En liflig blandet musikalsk ret er netop, hvad duoen serverer. En liflig og lystig, men ind imellem også mere afdæmpet blanding af traditionelle jødiske bryllupsmelodier og traditionelle dansemelodier fra Bulgarien, Serbien og Makedonien, samt en enkelt melodi fra den russiske romani (sigøjner) tradition.
Man skal virkelig flytte fødderne, hvis man skal følge med på dansegulvet til nogle af melodierne, men indimellem er der helt i overensstemmelse med klezmertraditionen mere stilfærdige stunder til eftertanke - og måske en stille bøn.

 


Itzik Spitsik
(2001)
Intermusic INTCD 101

Jyllandsposten

At le med det ene øje
Af SØREN CHR. KIRKEGAARD
Klezmerduo: ITZIK SPITSIK
Klezmer and jiddish songs
50 min.
Inter Music

Det er den anden CD fra århusianske Klezmerduo, som har specialiseret sig i de østeuropæiske jøders musik med dens elementer af Balkan-, sigøjner- og cirkusmusik, og man må sige, at den århusianske duo virkelig har formået at trænge ind til sjælen i den særprægede musik og at formidle den på et højt professionelt niveau med stor autencitet. Hvilket udlandet i øvrigt også har fået øre for: Duoen giver mere end 120 koncerter om året, heraf mange i udlandet.

Repertoiret på den nye CD består både af klassisk klezmer-musik og nyskrevne numre, bl.a. "The Blessing Nigun", komponeret af Jerry Sperling så sent som i 1992. CD'en rummer også fire sange, skrevet af den dansk-jødiske sangskriver og komponist Chaim Ritterband, som kom fra Polen til København i trediverne og døde som flygtning i Sverige i 1944, efterladende sig mere end 250 kompositioner. Resten er traditionelle klezmer-melodier, mest dansemelodier, for klezmermusik er først og fremmest festmusik, flittigt spillet til f.eks. bryllupsfester. Men ind imellem skiftes der til et mere moderat tempo, og tonen bliver sørgmunter. For klezmermusik er - med et citat fra teksthæftet -"kunsten at le med det ene øje, mens det andet græder". En fin karakteristik, og det er især den klagende tone i Henrik Bredholts farverige spil på sopransaxofon (han spiller også dulcimer), der kalder på tårerne. Han bakkes medlevende op af Ann-Mai-Britt Fjord på harmonika. Desuden mestrer de begge den specielle tone i de jiddishe sange.

I øvrigt bliver klezmerduo ind imellem til en kvartet, idet Sonya Christie (violin og vokal) og Troels Petersen, som også medvirker på CD'en, sammen med Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt udgør Klezmerkvartetten, som fremover også vil kunne opleves på spillesteder og festivaler. Desuden medvirker trombonespilleren Simon Rusanov på CD'en.

Dagbladet Information

Verdensmusik
Klezmerduo: Itzik Spitsik - Klezmer
and Jiddish Songs
(Intermusic INTCD 101).


Den danske klezmerscene står stærkt. Det indtryk understøtter danske Klezmerduo med pladen Itzik Spitsik.Henrik Bredholt (sopransax, dulcimer og sang) og Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika og sang)har til lejligheden inviteret kontrabas og violin med til festen, hvor de veksler varieret og smukt mellem de stille dybe ballader, som trækker en enkelt tåre – og livsbekræftende, lystige toner, der sendes af sted i det for klezmer så velkendte hæsblæsende tempo. Takket være nænsom produktion og mixning fremstår musikken på Itzik Spitsik sitrende flot og sprød. moh

Svensk Musikblad LIRA

Dansk klezmer i kvadrat

En annan dansk klezmergrupp är Klezmerduo, som, som namnet antyder normalt består av två personer, Henrik Bredholt på sopransax och dulcimer och Ann-Mai-Britt Fjord på accordion. Båda sjunger också med den äran. Kombinationen dulcimer/accordion är spännande och inte så vanlig.
Inför inspelningen av denna deras andra skiva har de dessutom knutit en violinist, en basist och en trombonist till sig på vissa låtar, vilket torde leda till mer samarbete framöver. Resultatet är nämligen ypperligt. Den här gruppen har hittat ända längst ner i djupet av klezmern och kan verkligen förmedla dess känsla utan att det blir varken sentimentalt eller överhurtigt. Bland det bästa jag hört i genren.

Klezmerduo - Itzik Spitsik (Inter Music LC 2326)

Ulf Torstensson (Lira 2002)

Viborg Stiftstidende

Musik med både nerve og humor

Af Knud Mogensen
Klezmerduo vil på vore kanter være kendt blandt andet fra deres succesrige skolekoncerter i Viborg Amt. Duoen har hjemsted i Århus, består af Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt og har lige udgivet en ny cd med både nerve og humor. Titlen er "Itzik Spitsik".
Lokal tilknytning har Klezmerduo også på den måde, at den i 1994 komponerede musikken til Henry Myers "Nigun" og også selv spillede musikken. Klezmer er betegnelsen for den jødiske musiktradition, der var meget udbredt i østeuropa frem til anden verdenskrig. Det er denne østeuropæiske festmusik, dengang spillet af omvandrende spillemænd, Klezmerduo tager sit udgangspunkt i.
Nærværende anmelder har i flere år været optaget af denne type musik. Dels fordi den er smuk - og festlig - at lytte til, dels fordi sproget er en forunderlig blanding, isprængt mange tyskklingende ord - ja, netop i den sammenhæng lidt specielt!

Instrumenterne
Ann-Mai-Britt Fjord spiller harmonika og synger pragtfuldt, mens Henrik Bredholt tager sig af sopransaxofon og dulcimer. Han synger også. En dulcimer er et vandretliggende strengeinstrument, der anslås.
Ligheden med sigøjner musik er uomtvistelig. Ja, med cirkusmusik, om det begreb nu i øvrigt findes. En livlig, lystig og lidenskabelig jysk jødetur, skrev en anmelder, da Klezmerduo plade-debuterede, og de ord kan uden blusel genanvendes om "Itzik Spitsik". Det skal med, at Klezmerduo på den ny cd faktisk også er Klezmerkvartet! For under indspilningen medvirkede også Sonya Christie på violin og Troels Petersen på kontrabas. Samarbejdet gik så godt, at nu kan man også engagere Klezmerkvartetten!

Ringkøbing Amts Dagblad

Sørgmuntre toner fra Klezmerduo
Musik: ny CD-udgivelse
med østeuropæisk-jødisk
festmusik iblandet et
solidt stænk Videbæk


Seneste udspil fra Klezmerduo Itzik Spitsik sprudler af fest med et strejf af sigøjner og cirkus. Musikken er primært traditionel klezmer i duoens egne arrangementer.
Men derudover er der tre jiddishe sange af den danskjødiske sangskriver og komponist Chaim Ritterband, fortæller den ene af duoens halvdele, Ann-Mai-Britt Fjord, der har trådt sine barnesko i Videbæk.
Navnet Fjord er velkendt på egnen.
Mange af numrene på den nye cd er indspillet i samarbejde med gæstemusikere, og det har fungeret så optimalt, at der er opstået et nyt orkester "Klezmerkvartetten", som fremover vil kunne høres på spillesteder og ved festivaler, lover Ann-Mai-Britt Fjord.
Ud over Klezmerduoen består kvartetten af Sonya Christie (violin og sang) samt Troels Petersen på kontrabas. På cd'en medvirker desuden Simon Rusanov pa trombone. Ann-Mai-Britt Fjord betjener harmonikaen og synger til, medens Henrik Bredholt spiller på sopransaxofon og dulcimer, og han synger ligeledes. Klezmerduo spiller musik, der spænder fra det nordiske over Balkan og sigøjnertradition til klezmer. Klezmer er betegnelsen for den jødiske musiktradition, der var meget udbredt i Østeuropa frem til 2. Verdenskrig.
Musikanterne, klezmorim, vandrede fra landsby til landsby, hvor de spillede op til fest hos både jøder og kristne.
Repertoiret omfattede religiøse melodier, jiddische sange og populær melodier. Til større festerblev orkestret ofte udvidet med et par sigøjnermusikere.
Itzik Spitsik er indspillet og mixed af Kaspar Vorbeck hos Future Force i Viby.
Klezmerduo er en dansk duo med jødisk speciale. Musikken og dens udførelse er boblende fuld af humor og nerve, og den hører bestemt til på det internationale marked. Det har den format til.


Danish Klezmer... OY OY OY
(1997)

Pressen Skrev :

 Medrivende klezmermusik
"Vil man høre nye og anderledes toner  - ind imellem absolut med zigeunerpræg - så prøv at lytte til Klezmerduo ...OY OY OY!"  Midtjyll. Avis

 Dansk duo med jødisk speciale
"Klezmermusikken i duoens virtuose bearbejdning er boblende vital og fuld 
af humor og nerve. Herhjemme er  Klezmerduo en fornem repræsentant af internationalt format!"    Ringk. Amts Dagblad

 Charmerende jysk jødetur
"En livlig, lystig og lidenskabelig jysk jødetur. 
Dansk verdensmusik af høj klasse."    Jyll. P.

Jødetur
"Danish Klezmer...OY OY OY 
gør lytteren høj! Har du ikke lyst 
til at danse, får du det !"  Vends.Tid.

 Klezmer på dansk
"Ann-Mai-Britt Fjords stemme udstråler en blanding af glæde, trods 
og styrke ( intensiteten kan minde en smule om Annisette).
I det hele taget er det en meget charmerende musik."   Politiken

 Klezmerduo
"Storartede fortolkere af den smittende østeuropæiske-jødiske musikform - selvom de begge er  gojim ."      Information