KLEZMERDUO

Min elskede skal komme til min have

else_hoejsang

Musikalsk danse- og fortælleforestilling med Else Mathiassen og Klezmerduo

Kong Salomons HØJSANG er en poetisk hyldest til naturen og kærligheden, hvor sanselige billeder fra naturens skønhed og rigdom bruges til at beskrive den elskede.


”Hans lokker er som dadelklaser, sorte som ravne

Hans øjne er som duer ved vandløb
Hans kinder er som et balsambed, hvor der vokser vellugtende urter
Hans læber er som liljer, der drypper af flydende myrra”

”Din skikkelse er rank som en palme.
 Din tinding bag sløret er som et bristet granatæble
Dine tænder som en fåreflok, der kommer op fra dalen
Din mave er en hvededynge indhegnet af liljer
Dine bryster skal være som vinstokkens klaser - din ånde som duften af æbler”

En hyldest til kærligheden

Højsangen (Kærlighedens Højsang) fra Det Gamle Testamente er flere tusind år gammel. Den består af en samling vers, digtet af de stammer, der boede og vandrede mellem Tigris og Eufrat, de syriske bjerge og Nildeltaet. Det er smukke, sanselige kærlighedsdigte udformet som vekselsang mellem Salomo og Shulamit. Højsangen besynger kvindens og mandens skønhed i kærligheden til hinanden og dengang som i dag bliver versene brugt i forbindelse med bryllupsritualer.

“Vågn op nordenvind, kom søndenvind. Lad det lufte i min have, lad dens balsam strømme
Min elskede skal komme til min have og spise af dens herlige frugter”

Fortælleforestillingen veksler musik og sang med recitation og orientalsk inspireret dans, som understreger digtene. Musikken tager sit udgangspunkt i den stemningsfulde jødisk-sefardiske tradition, som knytter tråde tilbage til bibelsk tid. Teksterne fra Højsangen bliver sunget på dansk og hebræisk.

Efterfølges gerne af et foredrag/samtale.

Varighed: ca. 1 time + evt. efterspil med foredrag/samtale
Pris : 9800,- kr / Efter aftale + transport
Klik for at hente en pdf folder pdf folder

 

Se et sammenklip af forestillingen.

***

"Klezmerduo besøgte sammen med danser og fortæller Else Mathiassen Alrø Kirke den 7. april. Det var en fantastisk koncert. Klezmermusikken rummer såvel glæde som sorg og er i den grad inciterende. Samspillet mellem musikken og Salomons Højsang var rørende.
Else Mathiassen formåede at bringe teksten fra Det gamle Testamente sammen med Klezmermusikken til en flot enhed. Efter den afsluttende forklaring om instrumenter, tekst, bryllupstraditioner og ikke mindst kædedans, gik vi opløftede og smilende ud af kirken med fornyet livsmod.
"

Bente Rasmussen (formand for Alrø Menighedsråd)
Marianne Lyst (præst Gylling-Alrø).

"

 

hoejsangen

Medvirkende:
Else Mathiassen er fortæller, danser og foredragsholder. Leder og fast underviser på ”Fortælle Akademiet”. Fhv. forstander på Vestjyllands Højskole. Har bl.a turneret i ind- og udland med teater- og danseforestillinger. Hun er stærkt inspireret af vores folkelige rødder i det nordisk/ kristne og har formidlet dette indenfor det eksperimen­terende rituelle teater. Har turneret med teater og danse­forestillinger i ind og udland og er pt aktuel med performance foredraget ”Grundtvig og kvinderne”
Læs mere på : www.elsemathiassen.dk

Klezmerduo består af Henrik Bredholt (sopransaxofon, santur, darbuka, jødeharpe, vokal) og Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika, darbuka, vokal). De var blandt de første, der præsenterede den østeuropæisk-jødiske klezmermusik i Danmark for 25 år siden. Det har ført til en omfattende turnèvirksomhed herhjemme og i udlandet. Anmelderne skriver: “sjælfuldt og sanseligt udtryk”, “formidabel teknik”, “smittende spilleglæde”.
Læs mere på : www.klezmerduo.dk

***

”Det er en vidunderlig ting, når ord og billeder går op i en højere enhed. Akkurat dette var tilfældet, da Else Mathiassen fremførte Højsangen med dans og musisk akkompagnement. De fremmødte blev beriget på en måde, der på én gang var sanselig og tankevækkende.”

Martin Herbst
Sognepræst, Korsvejskirken, Kastrup