KLEZMERDUO

KIRKEKONCERT

 

 

tegning

 

klezmerduo
Hald Kirke

Lyt til et lille medley

Gnisterne føg og væggene dansede!

"Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt formidlede i et symbiotisk fornemt samspil ikke "bare" klezmermusik i dens væld af nuancer og fusioner.
De blotlagde for et begejstret publikum musikkens egentlige sjæl og nerve.
En opløftende oplevelse af de sjældne!"


Sognepræst Ole Skov Thomsen, Ørum Kirke

" AT LE MED DET ENE ØJE "
Livsbekræftende klezmer fra Østeuropa.

Der findes nok næppe noget rum, der som kirkens kan formidle stemningen og nuancerne i den akustiske klezmermusik.

Vi har haft den store glæde at spille kirkekoncerter over hele landet gennem de seneste mange år. Overalt har vi oplevet, hvordan netop den musik taler til alle generationer og rører ved dybe strenge i sit spænd mellem inderlighed og sprudlende livsglæde.
Undervejs i koncerten fortæller vi om de traditioner, der knytter sig til klezmermusikken, f. eks. til de store bryllupsfester, shabatten og de jødiske højtider.

Vi indgår ofte i gudstjenester og til specielle arrangementer i kirken eller sognegården i forbindelse med f.eks. Kyndelmisse, Palmesøndag, Skærtorsdag, Alle helgens dag eller til Høstgudstjeneste. Nogle gange sammen med kirkens kor, som vi har indøvet enkle hebræiske sange sammen med.
Hvor det passer ind, fører vi menigheden fra kirken til sognegården med fuld musik.
Kirkekoncerten kan følges op af et arrangement i sognegården (det koster ikke ekstra) Klezmerduo spiller og fortæller mere om traditionen, samt præsenterer balkan- og sigøjnermusik, som er nært beslægtet med klezmer. Der vil være mulighed for at stille spørgsmål og måske danse et par kædedanse.

De senere år har vi desuden med stor succes turnèret med ”Musikalske Bibelfortælling”, hvor børn og voksne sammen lytter til nogle af de store gamle fortællinger i en ramme af gammel jødisk musik.

Instrumenterne er: sopransaxofon, dulcimer, harmonika, tuba, fløjte og sang.
Koncerten varer ca. en time. Pris 9200,- kr. + transport.


Den jødiske musiktradition er ældre end vor tidsregning og i det gamle testamente findes mange referencer til musik.
Melodierne levede videre gennem århundreder under jødernes landflygtighed og blev inspireret og påvirket af andre kulturer.
I 400 år op til 2. verdenskrig blomstrede den jødiske kultur i Østeuropa fra Østersøen i nord til Sortehavet i syd. Her blandede den traditionelle jødiske musik sig med balkan og romamusikken og blev til den musik, vi i dag kalder klezmer.
Klezmer taler til hjertet. Det er musik som rummer længsel og smerte – men som samtidig insisterer på håbet, glæden, festen og viljen til livet.

Musik der lér med det ene øje, mens det andet græder!

Tiden var præget af fattigdom, men samtidig stor religiøsitet. Læsningen af de hellige skrifter i synagogen og det daglige arbejde blev ind imellem afløst af store bryllupsfester. Afslutningen på sabbatten var ofte præget af sang og dans. Fra denne periode i det jødiske liv stammer det inderligste og det festligste af den jødiske musik, der siges at veksle mellem bøn og dans.
Gennem musik, sang og fortælling tegner Klezmerduo et billede af denne maleriske og stemningsfulde tradition.

instrumenter