KLEZMERDUO

Oktober 43 - Redningen af de danske jøder

Fortælling og musik med Klezmerduo

Anden Verdenskrig sluttede for mere 70 år siden, men danskernes spontane medmenneskelige indsats i 1943 er yderst aktuel.

En af de største vellykkede enkelt aktioner mod Nazitysklands jødeforfølgelser under krigen fandt sted i oktober 1943. Det var her i Danmark, hvor mere end 7000 jøder på mindre end en måned blev bragt i sikkerhed i Sverige – sejlet over Øresund i fiskerbåde og andre småskibe.
Hvordan kunne det lade sig gøre? Der er flere faktorer, som spiller ind, men en afgørende årsag var mange danskeres umiddelbare vilje og mod til at hjælpe. Hundredvis af danskere blev i løbet af få dage dybt involveret i en redningsaktion, der stadig står som et enestående eksempel på civil modstand i Europa, og som betød at 98,5% af de danske jøder blev reddet.
”Hvad skulle jeg ellers ha` gjort” siger den unge ambulancechauffør Jørgen Knudsen, da han bagefter bliver spurgt om, hvorfor han kørte rundt og advarede og transporterede jøder, som han ikke kendte.
I en ramme af livsbekræftende jødisk klezmermusik fortæller Klezmerduo historien om danske jøder, der må flygte over hals og hoved og om nogle af de mange, der satte livet på spil for at hjælpe.


Varighed : 2 x 45 minutter
Pris: 8800 kr. + transport

"Klezmerduo besøgte Bække Kirke med deres levende og medrivende musikfortælling: ”Oktober 43”.
Det blev en fantastisk aften med intense beretninger, nærværende optræden og pragtfuld musik.
Klezmerduo formåede at tryllebinde alle aldre- fra konfirmander til pensionister.
Og man forlod aftenen med eftertanke og alvor – krydret med smil og håb."

Bitten Hylleqvist Weile, Sognepræst i Veerst og Bække kirke.

"TAK for fremragende forestilling "Oktober 43" i Ellevang kirke d. 6 november! Meget begejstret publikum, flot kombination af fortælling og klezmer."
Kirsten Thonsgaard, Dramaturg, Menighedsrådsmedlem.